Tips och Trix

Vi utformade Mullrik för att ta hand om vår egen trädgårdskompost. Nu ser vi att många trädgårdsvänner från Smygehamn till Haparanda också har nytta och glädje av den apparat som vi har skapat och utbildat.

Efter utbildning ska man i jobb också. Och på olika arbetsplatser ställs olika krav på den som ska göra jobbet. Mullrik passar hos oss, men på andra arbetsplatser behövs kanske en vidareutbildning, eller vidareutveckling som vi säger i redskaps-branschen.

Anpassning till bredare kärror
Det finns bredare skottkärror än de som vi har. Vi vet att Mullriks stativ passar för de flesta, men det finns kärror som kräver mer. Några specialstativ för extrabreda kärror har vi inte gjort, men här du får ett tips på hur du ändå kan få till det.

Mullrik på bred kärra

En lösning kan vara att man lägger ett par trälister under de parallella stativdelarna och fäster dem med träskruv igenom stativets fästhål och ett par buntband runt stativrören och trälisterna på den andra sidan. Den stativskena som ska hålla kvar mullrikstativet på skottkärrans kant kan man sedan fästa i trälisternas andra ände med originalskruvarna om man först borrar ett par hål genom trälisterna.

Finare resultat
Några har frågat efter ett galler som är tätare än Mullriks standardgaller som har ett c – c -mått på 30 mm och en tråddiameter om 3 mm. De måtten har valts för att göra trumman tillräckligt stabil utan att bli för tung och samtidigt kunna sålla igenom en blöt kompost.

Om gallret vore tätare, så har vi sett att en normalblöt kompost lätt kleggar igen gallret så att sållningen inte fungerar. Vill man ha en mera finfållad kompost, så måste materialet vara torrare och för att få fram en sådan finfraktion kan man då komplettera Mullrik med ett finare galler för att få den mull man vill ha. Antagligen blir det enklast att fästa detta extragaller på utsidan av Mullrik–trumman.

Gallerbild

Till vår privata ”Ur-Mullrik” som vi gjorde för 15 år sedan har vi två olika tilläggs-galler med c – c måtten 6,5, respektive 2 mm, så att vi kan sålla fram både blom-kruksmull och stenmjöl när vi behöver. Lämpliga galler av plast eller förzinkat stål finns att få i bygg- eller trädgårdsbutiker.

Stenförstärkning
Mullrik är tänkt och utvecklad för att sålla jord och kompost och då fungerar den väldigt bra, men…

Det går faktiskt att sålla sand med tunga stenbumlingar också, men Mullrik är inte byggd för det, så det är inget vi rekommenderar. Främst är det risk att bottengaveln skulle ta stryk av den sortens misshandel. (Och att zinkskiktet nöts)

Vi kan ändå inte förbjuda mullrikägarna från att använda apparaten på det sättet, även om den skulle bli sliten och ful av det. Så hur gör vi då?

Ju fler entusiaster vi möter, desto mer kunskap får vi och därför kommer snart en stenförstärkningssats som tillbehör. Vi vill inte höja konsumentpriset, så den satsen får bli ett tillbehör (normalt behövs den inte). Vi har ännu inga bilder på delarna i den, men den blir färdig till mitten av maj, så du som planerar att sålla bummelsten, kan väl höra av dig.

 

Pelle i Timrå visar i några bilder hur han med ett inlagt extranät av plast får ett finare sållat material. Han skriver:

Nätet är ett spaljenät från Nelson Garden. Tror maskorna är 2,5cm. Jag bara halverade rullen. Sedan rullar jag om nätet och när det stoppas i trumman vill den återgå till ursprungsformen. Då behöver jag inga verktyg eller fästen…

Ju längre nätrullen är desto finare blir fraktionen som stannar kvar i trumman, eftersom rutorna hamnar omlott

 

Gallerbild

Till sist: Du som ser fler utvecklingsmöjligheter är mycket välkommen med tips och andra synpunkter!