Mullrik trådläggare

Det var killen i järnhandeln som först nämnde det då jag visade honom Mullriks grässåg

-”Jag tycket att du ska ta fram en grej för att lägga gräsklippartråd, sa han. Om du nu vill göra fler redskap…

Jag frågade hur han tänkte att det skulle fungera, så han fortsatte:

-” Ja, det får du bestämma. Jag ser bara en efterfrågan, för det är många som bygger om sina anläggningar. Men det får nog inte kosta mer än 750 kronor, för att inte bli svårt att sälja. Men gör ett försök!

Det var då jag började tänka på hur en trådläggare bör fungera. Linan, eller tråden ska ner under markytan för att skyddas och för att man inte ska snubbla på den, skada sig själv och inte slita av den.

En robot köper man ofta installerad och klar och då brukar tråden läggas i marken med maskin. Då hamnar den 3 cm under ytan och där är den ganska väl skyddad. Ofta bakas installationen in i priset och det kan vara väl använda pengar att köpa den tjänsten, men… 

Den som vill lägga linan själv, eller flytta en redan lagd lina, hänvisas till att lägga linan ovanpå gräset och fästa den med ett antal plastspik. Då blir linan sämre skyddad och både lekande barn och vuxna kan lätt fastna i tråden och kanske även slita av den. Och då kan det hända att:

Barnet eller den vuxne kan snubbla och skada sig, och
Att roboten slutar fungera på grund av trådbrottet, eller att 
Roboten rymmer från sin arbetsplats, eftersom gränslinan har slutat att fungera.

Vilket av de sista alternativen som kommer att hända beror på om roboten står i sitt bo, eller om den är ute och arbetar när trådbrottet sker. Vi har själva råkat ut för att Nisse (vår robot heter så) har rymt när vi av misstag grävde av hans lina. Den gången hamnade han i ett dike tjugo meter utanför tomten.


Eftersom vi själva hade grävt, kunde vi någorlunda enkelt finna det ställe där vi hade fått avbrott på tråden. Hade någon annan haft sönder tråden hade det varit mycket svårare att hitta brottstället.

Den metod man brukar rekommendera för gör-det-själv-läggning; att spika tråden ovanpå gräset är därför inte så lyckad.

Några bra redskap som robotägaren själv kan använda för att få ner linan i marken tycks inte ha funnits, så låt oss nu presentera Mullrik-metoden för att lägga linan – strax under markytan där proffsens maskiner lägger den.

Jag började också tänka på marknadsföringen och kom på en slogan:

För dig som ska ha en robotklippare…

Lägg din lina med Kabel-Putte ock Kante-Fina*

* Kante-Fina heter egentligen Mullrik Grässåg, men många tyckte att Kante-Fina också var ett bra namn… och Kabel-Putte heter istället Mullrik trådläggare.

Mullrik-metoden:

När du vill lägga linan själv kan du jobba så här:

1: Välj den robot du vill satsa på.

2: Ta reda på vilket avstånd från staket, kanter och andra hinder du behöver rätta dig efter.

3: Ta också reda på andra regler du bör följa, i hörn, runt ”öar” i gräset för rabatter och andra ställen som roboten ska undvika.

4: Gör ett spår i gräsmattan där linan ska liggas och lägg sen ner den.

Det gäller att lämna så lite oklippt gräs som möjligt att ”efterputsa” med en trimmer eller något annat redskap.

Att robotens lina läggs på ”rätt” avstånd från olika hinder är viktigt för att få en maximal klippyta och en problemfri drift.

När du vet hur nära linan kan placeras i förhållande till väggar och andra hinder, så markerar du läget.

Skär sedan ett spår i gräsytan med grässågen där du sedan lägger ner linan som de nästa båda bilderna visar.

Med sågen gör du spår i grästorven där linan sedan kan läggas.
Den först tänkta trådläggaren i arbete i gräs-spåret. Det redskapet kom inte att tillverkas. Det färdiga redskapet ser vi i nästa bild

Så gick alltså tankarna då projektet robotlina startade: 

  • Såga först ett spår och putta sen ner tråden i spåret med en trådläggare.

Man kan säga att det fortfarande gäller, men i en utveckling kommer nya tankar och försök, så det där med att såga hela spåret runt en stor tomt kändes lite jobbigt. Skulle det inte gå att skära apåret och lägga ner tråden med samma redskap?

Efter lite tankearbete och några prototyper finns nu en serie redskap som på en lämplig mark både kan göra spåret och lägga ner tråden utan sågning. Det redskapet är nu ute och provas hos ett antal testpersoner.

Är man tillräckligt stark så kommer tråden ner i marken som den ska, men om gräsmattan är väldigt gammal och torven seg, så kan sågning underlätta.

Den första serien av självplöjande trådläggare är nu färdig att sälja och testas av ett antal personer.

Hör av dig om du också vill prova!

 

Här ser vi en första bild av det färdiga trådläggarverktyget