Tips och Trix Mullrik Grässåg

Nu har grässågen funnits så länge på marknaden att vi har fått in en del tips och åsikter. Som alltid kan det bli både ris och ros:

De allra flesta som hör av sig är nöjda och tycker att sågen fungerar bra och tycker att det är skönt att slippa ligga på knä med en kniv eller brödsåg ! för att skära rent längs plattkanterna. 

 

Riset först:

* En åsikt som hörts är att det krävs stor kraft att trycka ner sågen i marken och för den som har en styv torr lera eller mycket sten, kan det nog vara så. 

Tips om du har torr lerjord: Vattna leran en tid i förväg.

Tips om du har för långt sågskaft: (ska passa till din egen längd):

Anpassa (= kanske korta av) skaftet till din egen längd. (se montera skaft)

Det har framförts förslag om att göra sågen tunnare, men då ökar risken att den viker sig och praktiska försök visar inte någon större skillnad.

Någon har tyckt att man man borde ha en grov knopp överst på skaftet för att kunna trycka med hela handen och Lasse i Falköping föreslog att man borde kunna hjälpa till med foten.

* Det har också hörts åsikter om att sågen inte är bra för att rensa bort ogräs mellan plattorna,

Tips för mellan-plattrensning: Grässågen är inte avsedd för det jobbet. Här finns redan bättre redskap på marknaden. FISKARS har ett av dem, Ett annat (obekant tillverkare) har en stålkrok tillsammans med en liten stålborste och ett tredje verktyg (även här en obekant tillverkare) för mellan-plattrensning har ett trekantigt hårdmetallskär i spetsen.

(En grässåg för att rensa även mellan plattorna, skulle inte bli lika effektiv som de tre nämnda)

Och så ett par nya tips:

Att de allra flesta är nöjda gläder oss, men extra roligt är det när vi får in tips om nya och oväntade användningsområden. 

Skär ihop färdigköpta gräsmattor:

Ett bra tips är att proffsgräsläggare har börjat att använda Mullrik Grässåg för att ”skära ihop” utrullade gräsmattor med varandra. 

Man lägger då två utrullade gräsmattor ovanpå varandra och sågar sedan genom de båda lagren efter en gemensam linje. Därefter plockar man bort överskottet från de båda gräsmattorna och lägger ihop dem kant-i-kant.

Fördelen i det här jobbet sägs vara att den ut-rullade grästorven inte skadas lika mycket med Mullrik-sågen som med andra sågar, eftersom torven bara skärs igenom då den har stöd av den jordbädd som ligger under gräsmattan.

Lägga ner gräsklippartråd

Den el-ledning som begränsar arbetsområdet för en robotgräsklippare bör läggas en bit under markytan för att inte riskera att skadas då någon rör sig på gräsmattan (barn, vuxna och större djur).

Köper man roboten tillsammans med installation så läggs tråden med maskin tre centimeter under markytan, och där är den väl skyddad, men för den som vill bygga om sitt ”robotnät”, kan det bli svårt att få ner den nya tråden under markytan. 

(Gör-det-självare brukar rekommenderas att lägga tråden ovanpå gräset och sen spika fast den med plastspik. En sådan ”installation” blir ganska ömtålig)

Gäller det inte alltför lång sträcka, kan man såga ett spår med Grässågen och sedan putta ner tråden i spåret med skaftet från en bordskniv. 

Gäller det en längre sträcka, kanske du vill pröva en Mullrik Trådläggare, ett redskap vi lanserar nu 2023.