Tips och Trix Mullrik Trumsåll

Trumsållet har nu funnits på marknaden i tre och ett halvt år, så vi har lärt oss en del om trädgårdsbranschen, sett var man kan hitta tillverkare och leverantörer och förstått vilka kunderna är.

De som köper trumsållet är ofta trädgårds-odlare 55+, som förstår att man ska vara rädd om kroppen.

Tillverkningen av sållet är så kostsam att priset blir högt; 3000:- till kund inklusive moms. Det priset är välmotiverat, men sticker ändå ut i förhållande till en del massproducerade importvaror.

Mullrik som present

Vi utformade trumsållet för eget bruk, men nu har vänner ifrån Smygehamn till Haparanda också fått nytta av den apparat vi skapade. Och den har fått fler användningsområden.

Arbetsbesparande redskap

Vi utformade trumsållet för vårt eget bruk, men nu har vänner ifrån Smygehamn till Haparanda också fått nytta av den apparat vi skapade. Och den har fått fler användningsområden.
Kompost

  • Sand och jord 
  • Spånhantering
  • Strömaterial i stallboxar
  • etc.

Några specialsåll har också gjorts på beställning och helt nyligen har vi levererat ett specialsåll med extra stora maskor 40 x 40 mm.

Trumsåll, Special 40mm hål
Trumsåll Special på beställning av en särskild kund

Men trumsållen ska inte bara jobba åt oss, utan åt andra också. Och då kanske det behövs en vidareutveckling. 

Anpassning till bredare kärror

Det finns bredare skottkärror än de som vi har. Vi vet att Mullriks stativ passar för de flesta, men det finns kärror som kräver mer. Några specialstativ för extrabreda kärror har vi inte gjort, men här du får ett tips på hur du ändå kan få till det.

Mullrik på bred kärra

Ett sätt kan vara att lägga plankor under stativrören och fästa ihop dem med buntband på den ena sidan. 

På andra sidan kan man sen fästa skenan som ska hålla stativet på skottkärrans kant med de medsända skruvarna om man först har borrat hål genom plankorna. Och sen bör även stativet skruvas ihop med plankorna

Finare sållresultat

Mullriks nät har c – c -mått 30 mm och en tråddiameter om 3 mm. De måtten har valts för att få trumman stabil utan att bli för tung. Samtidigt måste nätet kunna släppa igenom en blöt kompost. Vore det tätare, kunde nätet klegga igen, så att sållet inte fungerade.

En del kunder har velat ha ett tätare nät för att få en mer finsållad kompost. Då måste materialet vara ganska torrt och då kan man komplettera Mullrik med ett extra nät för att få den mullfraktion man vill ha. Vi tror det blir enklast att fästa extranätet med buntband på utsidan av trumman. 

Gallerbild

Till vår ”Ur-Mullrik” som vi gjorde för 15 år sedan har vi två olika tilläggs-nät med c – c måtten 6,5, respektive 2 mm, så att vi kan sålla fram både blomkruksmull och stenmjöl när vi behöver. Lämpliga galler av plast eller förzinkat stål finns att få i bygg- eller trädgårdsbutiker. (se även Pelle i Timrå’s tips här nedanför)

Pelle visar i en bild hur han med ett inlagt extranät av plast får ett finare sållat material. Han skriver:

-”Nätet är ett spaljé-nät från Nelson Garden. Tror maskorna är 2,5cm. Jag bara halverade rullen. Sedan rullar jag om nätet och när det stoppas i trumman vill den återgå till ursprungsformen. Då behöver jag inga verktyg eller fästen…

Ju längre nätrullen är desto finare blir fraktionen som stannar kvar i trumman, eftersom rutorna hamnar omlott.

 

Bild från Pelle i Timrå. Mullrik med monterat extra nät

Sålla strömaterial i stallboxar

En ny användning vi har fått tips om är att separera strömaterial från stallgödsel då man städar i hästboxar. Detta för att minska behovet av nytt strö-material att ha i boxarna under vintern. 

Medan antalet hästar i landet har ökat, har mängden material att göra strö av minskat. Därför har priset på stallströ stigit kraftigt. Man har därför frågat om sållet kan användas för att sålla av be-gagnat strömaterial för att återanvändas, då boxarna ska tömmas. 

Eftersom ”hästlortar” brukar vara stora och ganska torra, tror vi nog att det kan fungera, så nu välkomnar vi även hästägare.

Gavelförstärkning

Mullrik är tänkt och utvecklad för att sålla jord och kompost i en trädgårdsmiljö. och då fungerar den väldigt bra, men…

Som tillverkare kan vi inte hindra att en köpare använder sitt såll i en mycket tuffare miljö, som att sålla grus och sten och än värre saker. 

Man kan sålla sand och jord med tunga stenar i, men Mullrik är inte byggd för sten i femkilosklassen, så det är inget vi föreslår. Främst är det nog bottengaveln som skulle ta stryk av den sortens misshandel. (Och att zinkskiktet nöts) 

För dem som vill förstärka sin Mullrik och minska risken att trum-man skadas, har vi tagit fram en sats förstärkningsbrickor som bilden här visar. 

Vi vill inte höja priset på sållet, så den satsen får bli ett tillbehör (i normal användning behövs den inte). 

 

 

Monterad gavelförstärkning på insidan av trumman

Trummans monteringsanvisning visar inte de här delarna, så du som vill göra en sådan förstärkning kan se hur de monteras på bilden här nedanför.

 

Principbild som visar hur förstärkningsdelarna monteras mot varandra

Lättast går det om man monterar trummans normala gavelfästen först, men utan att dra åt skruvarna*. 

(* Passningen mellan Mullriks delar är så tight att man kan behöva ”skaka” allt på plats innan skruvarna dras åt.)

Man trär sedan i förstärkningarnas skruvar från gavelns utsida och lägger först den lilla förstärkningsbrickan mot gavelns insida så att brickans öppna klyka grenslar över den raka tråden på gallrets insida och därefter lägger den större brickan ovanpå den lilla brickan och över gallrets yttre böjda tråd, så kommer muttern som sedan fästs på skruven att fixera gallret mot gaveln mycket effektivt. 

När alla skruvar, brickor och muttrar har kommit på rätt plats är det sedan dags att dra åt alla skruvförband ordentligt. Då det har gjorts, så har man också fått ett verkligt gediget arbetsredskap.

Du som vill ha en sats förstärkningsdelar kan få dem i ett brev på posten. Maila då ditt namn, adress och telefonnummer till info@disporos.se och sätt samtidigt in 120:- på bankgiro 5792-6016 (disporos ab). När pengarna sedan syns på kontot så skickas delarna och en kvitterad faktura i ett brev på posten.

Till sist: Du som ser fler möjligheter att utveckla våra produkter  är mycket välkommen med tips och andra synpunkter!